Sådan vælger du den rigtige flishugger

 

Er du på udkig efter en flishugger, er der nogle overvejelser du med fordel kan gøre dig inden du køber.

– Skal den bruges i haven eller er opgaven større?
– Hvor tykke grene skal den kunne flise?
– Hvor ofte har du brug for en flishugger?
– Skal den monteres på en traktor eller have egen motor?

Når du har overblik over dit behov, er det nemmere at vælge blandt de forskellige størrelser og typer af flishuggere. Her er nogle god råd og anbefalinger.


Flishugger til haven

Er opgaven at flise grene og andet fra haven, hvor grentykkelsen ikke overstiger 8 cm kan du klare dig med vores mindste motordrevne model. Den klarer let de opgaver, der vil være i forbindelse med beskæring og klipning, som forekommer hen over havesæsonen.

Har du brug for at flise grene i op til 10 cm tykkelse, bør du kigge på de lidt større modeller, som er udstyret med en kraftigere motor. Den større motor giver maskinen kræfter til, at klare større mængder og tykkere grene, og kan anvendes til opgaver der rækker ud over almindeligt havearbejde.

 

Flishugger m/trækstang

Vis produkt

 

Flishugger med el-start

Vis produkt

 

Flishugger el-start

Vis produkt

Fælles for disse maskiner er, at de nemt transporteres rundt med ATV, havetraktor eller andet med et standard kugletræk. Maskinerne er dog ikke godkendt til at køre på offentlig vej og må max. køre 15 km/t.


 

Professionel flishugger

Har du et behov der rækker langt ud over dét, som maskinerne med egen motor kan præstere, er løsningen en flishugger, der sættes på din traktor. Vi har dem i flere størrelser afhængig af, hvor tykke grene du skal flise, og hvor stor din traktor er. BX62RD kræver en traktor på mellem 55-80 HK og klarer grene i op til 15 cm tykkelse. Den mindre model BX42S klarer grene op til 10 cm i tykkelsen og kræver en traktor med 25-45 HK.


Hvordan fungerer en flishugger?

Flishuggeren består af en indføringstragt, et sæt roterende knive og et modskær samt et udblæsningsrør. På de mindre modeller skal du selv skubbe grenene ind i. De lidt større er som regel udstyre med automatisk indtræk.

OBS! Hvis din flishugger har egen motor, bør du sikre den står nogenlunde vandret når den er i brug. Står maskinen for skråt, risikerer du at olievagten slår motoren fra eller at maskinen begynder at ryge kraftigt fordi olien kan suges op i karburatoren.

Vedligehold

Alle vores flishuggere kræver et minimum af vedligehold. Vi anbefaler at du minimum en gang om året tjekker olie og luftfilter og hver gang du bruger maskinen tjekker kileremme og at alle bolte er spændt forsvarligt. Tjek også at knivene er OK og tilfør fedt efter behov i alle smørenipler.

Hvis knivene er blevet sløve bør du udskifte dem fremfor at slibe dem. Det kræver stor præcision i slibningen, hvis de fortsat skal matche modskæret i maskinen. Og nye knive er forholdsvis billige.


Hvad kan flis bruges til

Udover at spare dig for at køre grenaffaldet på genbrugspladsen, kan du få glæde af flisen til mange formål. Alle vores flishuggere leverer flis i en størrelse, som er velegnet til eksempelvis

– brændsel i stokerfyr, der er godkendt til at fyre med flis
– bunddække i bede, hvor det forhindrer ukrudtsvækst, holder på fugt og beskytter rødder mod ekstreme temperaturer
– at blande i pottemuld for at forbedre dræning og luftcirkulation
– at tilføje til kompostbunker for at hjælpe med at nedbryde organiske materialer
– belægning på gangstier
– rodemateriale i hønsegårde
 

Jo finere flisen er, jo hurtigere vil den formulde når den f.eks. bruges som bunddække i bede eller belægning på gangstier.

Grov flis, som typisk kun laves af de traktormonterede modeller, er velegnet til at forhindre jorderosion på skrånende arealer. Det formulder langsommere end den finere udgave men er måske knap så dekorativ i en have.

Flis har en god evne til at holde ukrudtet væk fra bede og under hækken. Du bør lægge et lag på mellem 10-15 cm for at få en effektiv virkning. Flisen vil også beskytte dine planter mod frosten i vintermånederne, da den har en god isoleringsevne.

 

Faldsikring

Mange bruger også flis som faldsikring omkring legeredskaber. Fordi flisen er luftfyldt har den en fjedrende effekt. Du kan med fordel øge lagtykkelsen til mere end 15 cm, hvis du vil have maksimal effekt.

Holdbarheden

Afhængigt bl.a. af hvilken træsort du har fliset, vil holdbarheden for træflis være 4-7 år. Består din flis derimod kun af bark, vil holdbarheden være reduceret til en holdbarhed på ca. 3-4 år før det begynder at formulde. Det er dog de færreste der kun fliser bark. Det mest almindelige er træflis.