Sådan vælger du den rigtige ATV

Står du og overvejer at købe en ATV, kan det være lidt af en jungle at finde rundt i. Det vigtigste trin i at vælge den rigtige ATV er, at du gør dig klart, hvad du skal bruge din ATV til. 

Hvor må man køre med ATV?

Hvis køretøjet er indregistreret som bil eller traktor, må du køre på offentlig vej. Hvis ikke må du kun køre udenfor Færdselslovens område.

Skal man ha' kørekort til ATV?

Det kræver kun kørekort, hvis ATV’en skal køre på, eller krydse offentlig vej. Hvis den er indregistreret som bil, kræver det B-kørekort. Hvis den er indregistreret som traktor, kræver det traktorkørekort. Hvis ikke du skal køre på offentlig vej, kræver det naturligvis ikke et kørekort.

 ATV på plader

Her på siden kan du også se, hvilke modeller der kan indregistreres som bil eller traktor.


Fritid eller arbejde

Når du vælger hvilken ATV du skal købe,
er der flere parametre, du skal tage højde for.

Først og fremmest, skal du tage stilling til,
er hvilket terræn den skal kunne køre i,
og hvor meget du skal kunne trække.

Vi har derfor inddelt vores ATV’er i to grupper:
 

Stor ODES ATV på plader off road i skov

Fritids ATV

Til børn

Hvis dine børn kan lide at der sker noget, og ikke er bange for at give den lidt gas, kan en mini ATV til børn være en fantastisk idé.

ATV’er til børn er meget mindre end standardmodellerne. De kan betjenes af børn helt ned til 3 år, men det skal selvfølgelig ske under opsyn. Du kan indstille topfarten, så de maksimale km/t passer til dit barns alder og færdigheder. Maskinerne kan være eldrevne eller benzindrevne, som hver især har fordele og ulemper.

En elektrisk ATV er lydsvag og nem at vedligeholde. Til gengæld er en benzindreven ATV mere kraftfuld, hvilket betyder at dit barn kan køre stærkere, og du skal ikke vente på at den lader op, inden du kan bruge den.

 

Her kan du se en sammenligning af vores børnemodeller:

 

Model

Brændstof

Max brugervægt

Max hastighed

Min alder

El ATV

El

65

26

3

Mudhawk

Blyfri oktan 92

80

45

6

Til voksne

Skal du bruge køretøjet i din fritid, kan du nøjes med en ATV med under 300 CC. De er sjove at køre på, men er begrænsede hastighedsmæssigt og kræver et relativt stabilt og fladt terræn.

Begge vores ATV’er til fritidsbrug køles med luft, så du slipper for at tjekke og fylde væske på. De er kædetrukne, hvilket gør det muligt at holde prisen nede. Kæden kræver lidt vedligehold i form af smøring, kontrol og justering. Til gengæld er kædetræk den mest optimale måde at overføre hestekræfter fra motoren til hjulene på.

En fritidsatv kan klare mindre bagmonterede redskaber, men ikke tunge læs. Det vil sige at du kan brug den til transport af personer, tjekke og reparere hegn, slå og opsamle græs, rive gårdspladsen, og meget mere.

Du kan i princippet trække større redskaber og tungere laste, men køretøjet vil tage skade under lave hastigheder/omdrejninger. Du kan regne ud hvor meget din ATV kan trække ved at gange tørvægten med 2. Det vil sige at vejer din ATV 100 kg, kan den i princippet trække 200 kg.

OBS: denne udregning er kun teoretisk. Den reelle trækkeevne kommer an på underlaget. Kører du på asfalt kan du trække mere end hvis du kører i sand eller mudder.

 

Her kan du se en sammenligning af vores fritidsmodeller:

Model

Cylindre

CC

Tørvægt

Max hastighed

Max last

Indregistreres

Linhai 150 

1

147,5

206 kg

35

160 kg

Ja, traktor

Hunter 200

1

169

175 kg

60

150 kg

Nej

 


Arbejdsatv

En kraftig ATV kan være et værdifuldt arbejdsredskab. En ATV med over 300 CC kan nærmest klare de al slags terræn og kan trække flere hundrede kilo.

  • Har du dyr på marken, kan du bruge den til at tjekke hegn, transportere vand, foder, halmballer, og meget mere.
  • Har du skovbrug, kan du transportere dine redskaber, men også brænde og hele træstammer.
  • Har du et større landbrug, kan du bruge den til persontransport, transport af byggematerialer, foder, vand, vedligehold af udendørsarealer, osv.

For at regne ud hvor meget din ATV kan trække, ganger du bare tørvægten med 2. Det vil sige at vejer din ATV 100 kg, kan den i princippet trække 200 kg.

OBS: denne udregning er kun teoretisk. Den reelle trækkeevne kommer an på underlaget. Kører du på asfalt kan du trække mere end hvis du kører off road, i sand eller mudder.

Alle P. Lindbergs arbejdsatv'er er kardantrukne, som er vedligeholdelsesfrit og holder omtrent lige så længe som selve motoren. Det er en lidt dyrere kraftoverførsel, men uundværligt, når du bevæger dig uden for fast underlag.

Kølesystemet er vand, da kølingsevnen er langt højere end luft, samtidig med at det larmer langt mindre.

Her kan du se en sammenligning af vores professionelle modeller. Læs mere om den enkelte model, ved at klikke på navnet.

Model

Cylindre

CC

Tørvægt

Max hastighed

Max last

Indregistreres

Linhai 300 EFI T3A

1

275

324 kg

40

180

Ja

Linhai 565, T3A

1

500

385 kg

40

170

Ja, traktor

Odes 650, 4WD – T3A

2

649

406 kg

40

210

Ja, traktor

Odes 850, 4WD – T3A

2

800

406 kg

40

210

Ja, traktor

Odes 1000, 4WD – T3A

2

976

426 kg

40

210

Ja, traktorDet betyder de tekniske data

1 eller 2 cylindre?

Jo flere cylindere en motor har, jo mindre vibration vil du opleve. Det giver en øget komfort, men også en højere vægt på køretøjet. 2 cylindre har mere moment ved lave omdrejninger. Det er en fordel, når man kører med læs.

Hvad betyder CC?

CC står for “cubic capacity”. På dansk betyder det slagvolumen og indikerer hvor stor motoren er. Jo højere tallet er, jo kraftigere ATV’en er. Du kan hurtigt se hvor stor motor vores modeller har, da tallet ved siden af navnet indikerer modellens CC.

Hvorfor CVT?

CVT er automatgear. Stort set alle ATV’er har CVT, som sørger for at køretøjet altid er i det rette gear og yder optimalt. Du kan bare starte motoren og køre afsted.


2WD og 4WD

”2WD” betyder 2-hjulstræk og ”4WD” betyder 4-hjulstræk. Det fortæller dig om ATV’en er forhjulstrukket, eller om den trækker på alle fire hjul. 2-hjuls træk er nok, hvis du kører med let til moderat læs i let fremkommeligt terræn. Vores større modeller har både 2-og 4-hjulstræk. Du kan nemt skifte mellem de to, hvis du får brug for lidt mere power.

Servostyring

Servostyring, også kaldet EPS, giver en bedre og blødere kørsel. Det er en lækker egenskab, der gør maskinen meget nemmere at håndtere.

Lang eller kort model

Hvis du blot skal køre alene rundt i nemt terræn, kan du fint klare dig med en kort ATV. Vores større modeller er ekstra lange, for at give god plads til en passager. Men udover at gøre det muligt at en anden person sidder bekvemt bag føreren, giver den ekstra længde længere akselafstand og optimerede køreegenskaber i terræn.